SANT MIQUEL DE FLUVIÀ, TESTIMONI DELS TEMPS
Sant Miquel de Fluvià és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà, de poc més de 700 habitants S’anomena així perquè a prop hi passa el riu Fluvià. El poble va néixer i créixer, als voltants de l’any 1000, a l’entorn d’una de les joies del romànic català, reconeguda, però poc coneguda pel gran públic: el monestir de Sant Miquel de Fluvià
Aquesta vila de l’Alt Empordà queda marcada pel pas del riu Fluvià, de la que rep aquest “cognom” com altres de la rodalia com Torroella de Fluvià i Sant Tomàs de Fluvià, en un àmbit geogràfic tan típic de l’Empordà com són els petits turons i serres que donen a aquest país un to general d’ondulacions, és a dir, geològicament antic per no dir gastat; on sens dubte el pas del riu en les diverses èpoques i cabals hídrics l’han anat configurant, polint o diluint fins a deixar-nos l’actual aspecte, fins que el riu ha esdevingut menys condicionant en el paisatge a causa de la minva de cabal, especialment durant els actuals estius cada cop més ressecs i de fortes calorades com els que sembla que ens tocarà viure sovint.
Aquests factors també han obrat canvis en la vegetació, cada cop més orientada als conreus de secà, tacats de pins, alzines i residuals oliveres; records d’una època on aquest majestuós arbre ocupava bones extensions en el panorama, i del que anys ençà se’n va fer una indústria, avui ja superada. En l’actualitat imperen els camps de ferratges, aliment pel bestiar que s’hi cria per tot l’Empordà. El blat de moro i els cereals acompanyen la decoració d’aquestes planes al·luvials.